0876 779 383

Телефони за контакти

0897 855 706

Дигитален срещу Офсетов печат

Дигитален печат срещу Офсетов печат

Каква е истинската разлика и има ли значение?

И така – какво е различното между цифров /дигитален/ и офсетов печат? Отпечатването си е отпечатване, нали? Не точно ... Нека да разгледаме тези два метода за печат, техните различия, и в кой момент има смисъл да изберете едното пред другото за следващия си печатен проект.

Какво е офсетов печат?
Офсетов печат е технология използваща пластини – т. нар. плаки, обикновено изработени от алуминий, които се използват за прехвърляне на изображение върху гумена повърхност, а след това чрез „търкаляне“, нанася изображението върху лист хартия. Нарича се офсет, тъй като мастилото не се прехвърля директно върху хартията. Офсетовият печат е най-добрия избор, когато са необходими по-големи производствени тиражи, и осигурява точно възпроизвеждане на цветовете и професионално изглеждащ печат.

Какво е дигитален печат?
За дигиталният печат не са необходими плаки, както при офсетовия печат, но за сметка на това използва т. нар. тонери (като лазерни принтери или по-големи принтери, които използват течно мастило).
Дигиталният печат е за предпочитане, когато са необходими по-малки производствени тиражи; например - 20 поздравителни картички или 100 листовки. Друга полза от дигиталния печат е възможността за променлива информация. Например когато на всеки лист е необходимо да се отпечата уникален код, име или адрес, дигиталния печат е единствения начин това да стане - офсетовия печат не може да задоволи тези нужди.
Можем да научим много за дигиталните възможности и опции за печат - докато офсетовия печат е фантастичен начин да се произвеждат добре изглеждащи печатни проекти, много фирми или физически лица не се нуждаят от големи тиражи - 500 или повече, и за тях най-доброто решение е дигитален печат.

Някои предимства на дигиталния печат:
• Разходите за настройка са по-ниски за къси тиражи
• Печат само на това количество, което ни е необходимо
• Ниски тиражи (от 1, 20 или 50 броя)
• Евтино чернобяло печатане
• Възможност за промяна на данни (имена, адреси, кодове или номериране - може да се направи лесно)
• Съвременната технология е направила дигиталния отпечатък широко приложим.

Някои предимства на офсетовия печат:
• Големи количества тиражи могат да бъдат отпечатани с доста ниска стойност на разходите
• Колкото повече се отпечатва, толкова по-евтина е цената на бройка
• Може да се използва голямо разнообразие от хартия
• Голямо разнообразие от професионални мастила, както и на т. нар. Металик или Pantone цветове са на разположение на клиента
• Възможно най-високо качество на печат, с големи подробности и прецизност на цветовете.

Дали дигиталният печат е правилния избор за Вашия следващ печатен проект?

Офсетовият и дигиталния печат са два полезни метода за отпечатване. Всеки има своите плюсове в зависимост от изискванията ви за проекта. Когато имате нужда от по-големи тиражи на един проект, в стотици или хиляди, или се използва специфичен, конкретно използван от вашата търговска марка цвят Pantone, офсетовия печат е единственият метод за избор. Можете също да използвате много по-голямо разнообразие на професионални и специални мастила, като например Металик или флуоресцентни мастила в офсетовия процес.

Ако са необходими малки тиражи от 100 или по-малко, или трябва да има индивидуална информация или отпечатване на различни имена и адреси - то дигиталния печат е вашето решение.
Най-доброто от всичко това е, че вашите нужди от печатни материали могат да бъдат задоволени с някой от тези методи за печат и вие имате възможност за избор.

Високото ниво на качество, както на офсетовия, така и на дигиталния печат, ви дава възможност да получите печатен продукт, който ще накара вашият бизнес да изглежда страхотно!

Телефон: + 359 2/936 75 04,
+ 359 884 845 380
Моника Симеонова: + 359 897 855 706
Борис Василев: + 359 876 779 383
© 2014 - 2020 Всички права запазени