0876 779 383

Телефони за контакти

0897 855 706

Тампонен печат

Фирма Импера Принт предлага услугата Тампонен Печат

Едноцветен и многоцветен отпечатък върху:

 • Химикалки
 • Тефтери
 • Запалки
 • Флашки
 • Сувенири
 • Рекламни материали от пластмаса и други материали - попитай!

Тампонен печат

Една от малкото технологии на печат, приложима и върху предмети със сложна и неправилна триизмерна форма. При нея изображението се прехвърля първо от слабо релефна плака, в чиито вдлъбнатини има мастило, върху дебел и мек силиконов тампон. След това с този тампон изображението се прехвърля вече върху надписвания предмет. Тампонът може да “обгърне” предмета (особено ако става дума за малък цилиндричен или сферичен предмет) до 180 градуса и да нанесе изображение по цялата площ на контакт. Тампонният печат е технология, която има доста общо като област на приложимост със ситопечата. Неговите предимства са, че дава малко по-добър детайл и се справя много по-добре с триизмерни предмети, затова пък е напълно безсилен при надписи с размер над 10-15 сантиметра.

История на тампонния печат

Въпреки че технологията на тампонния печат е позната от векове, едва през XX век тя става широкоразпространена и модернизирана. Този печатарски метод става много по-практичен в края на 60-те и началото на 70-те години на XX век, когато се разработват и развиват силиконовите тампони и модерното оборудване. Възможността да се печата върху предмети, чиято повърхност преди не е позволявала това дава тласък за развитие на въображението на много инжинери и дизайнери, и в последствие тампонния печат се превръща в изключително популярна технология.

Приложение на тампонния печат

Както споменахме по-горе, тампонният печат намира изключително широко приложение в много сфери.

Огромното разнообразие от артикули, върху които може да се печата посредством тази технология включва:

 • Медицински инструменти и приспособления
 • Лога и графики върху топки за голф
 • Лога и графики върху топки за баскетбол
 • Хокейни шайби
 • Графики върху детски играчки
 • Автомобилни части
 • Букви и цифри върху клавиатури, калкулатори и т.н.
 • ТВ и компютърни монитори
 • Серийни номера на различни продукти
 • Опаковки за козметика и парфюми
 • Артикули за рекламната индустрия – химикали, запалки, ключодържатели и т.н.

 

 

Основните стъпки на процеса са както следва:

 1. Клише - изображението на клишето се омастилява от мастилницата докато тампона приближава изображението.
 2. Трансфер - тампона вдига мастиленото изображение от клишето и отива към обекта.
 3. Печат - тампона осъществява контакт с обекта използвайки само необхо-димото налягане за да предаде изображението.

Печатни плаки

Печатните плаки се използват като носители на съответното изображение, което е гравирано върху тяхната повърхност. Тяхната функция е да държат мастилото в гравираната кухина, за да позволят на тампона да попие това мастило във формата на изображението, което съответно се прехвърля върху субстрата. Има два основни типа печатни плаки: фотополимерни и стоманени. Фотополимерните са по-разпространени, тъй като те са по-лесни за употреба. Използват се обикновено за малки и средни производствени тиражи. Стоманените плаки биват два вида – от тънка стомана за средни и големи тиражи и от дебела стомана за много големи тиражи.

Съществуват две основни техники за производтво на печатни плаки.

Традиционната техника изисква излагане на източник на ултравиолетови лъчи и включва химическо гравиране на фотополимерната плака.

Другата техника е известна като CPT (computer to plate) и изисква лазерно гравиране на специализирана полимерна плака. Въпреки че втората техника е удобна за малки тиражи, тя има няколко недостатъка в сравнение с първата. Производството на плаки посредством лазерно гравиране изисква употребата на много мека, нискокачествена плака с полимерно покритие. Затова стандартната годност на лазерно гравирана плака е доста кратка (10 000 отпечатъка в най-добрия случай). За сравнение, закалена стоманена плака може да бъде използвана за над 1 милион отпечатъка.

Печатно мастило

В зависимост от материалът, върху който ще се печата, съществуват различни видове мастила. Мастилата за тампонен печат са разтворими и изискват смесване с определени добавки преди употреба. Обикновено са сухи на допир, въпреки че може да отнеме доста дълго време докато изсъхнат напълно. Мастила, които се втвърдяват под въздействието на ултравиолетова светлина са удобни за определени приложения. УВ мастилата няма да се втвърдят напълно докато не влязат в контакт с ултравиолетова светлина. Има също така и мастила, които се втвърдяват под въздействието на топлина. Климатичните условия могат значително да повлияят на качествата на мастилата за тампонен печат. Твърде сухите условия могат да доведат до по-бързо изпаряване на разтворителите, което предизвиква сгъстяване на мастилото. Високи нива на влагата могат да доведат до образуване на „бучки”.

Тампони

Тампоните са триизмерни предмети, обикновено направени от силикон. Те функционират като средство за трансфер, като попиват мастилото от печатната плака и го прехвърлят върху субстрата. Имат най-различни форми и диаметър в зависимост от приложението. Има две основни групи форми – обли и дълги и тесни тампони. Всяка група е подразделена взависимост от размера на тампона – малък, среден и голям. Твърдостта на силиконовия материал също може да варира взависимост от конкретното приложение. Свойствата на силикона позволяват на мастилото временно да се прикрепи към тампона и напълно да се прехвърли върху субстрата. За нуждите на специални приложения и изисквания могат да бъдат направени тампони по поръчка.

Субстрат

Субстрат е техническия термин, използван за материалите, върху които се печата. Материалът може да бъде дърво, метал, пластмаса и др. Той трябва да бъде чист и незамърсен, за да се осигури правилно нанасяне на мастилото.

Тампонен печат и ситопечат

Тампонният печат има много допирни точни с друга печатна технология – ситопечата. Предимствата на тампонния печат са, че той позволява отпечатване върху триизмерни предмети с най-различни форми. За разлика от ситопечата, тампонния печат възпроизвежда дребни текстови елементи в детайли, както и растерни изображения с добро качество. Сред недостатъците на тампонния печат е фактът, че много от използваните мастила нямат добра покривност.

Цени

Цените на тампонния печат се определят в зависимост от тиражите, които бихте искали да бъдат произведени. Колкото по-голям е тиражът, толкова по-ниска е единичната цена за брой. Цената зависи също така и от други фактори като: броя цветове, които искате да използвате; повърхността върху, която ще се печата; бързината на поръчката; дали ще използвате стандартен или направен по поръчка силиконов тампон. Също така трябва да предвидите еднократни разходи за производство на клише.

 

Телефон: + 359 2/936 75 04,
+ 359 884 845 380
Моника Симеонова: + 359 897 855 706
Борис Василев: + 359 876 779 383
© 2014 - 2020 Всички права запазени